Τα πλεονεκτήματα του Messy και Sensory Play

Untitled design (26)

Τα πλεονεκτήματα του Messy και Sensory Play

Αν αναρωτιέστε γιατί να δοκιμάσετε  μαζί με το παιδί σας  το αισθητηριακό παιχνίδι, τότε σας έχουμε μια πολύ καλή απάντηση…

Αρχικά, τι είναι το Messy ή το Sensory Play;

Το Sensory Play (ή αισθητηριακό παιχνίδι) αναφέρεται σε ηλικίες από περίπου 6 μηνών έως 12-14 μηνών. Μέσα από ένα τέτοιο παιχνίδι το παιδί αρχίζει σταδιακά να επικοινωνεί μαζί και να αλληλεπιδρά εξερευνώντας τον κόσμο γύρω του, δοκιμάζοντας διαφορετικές υφές πραγμάτων με το στόμα και τα χέρια του.51658818_1055540984592826_3806136112896802816_n

Το Messy Play (από την αγγλική λέξη mess που σημαίνει «ακαταστασία») είναι και αυτό αισθητηριακό παιχνίδι που όμως αναφέρεται σε ηλικίες από 14 μηνών έως 3 ετών. Μέσα από το παιχνίδι αυτό που ανάγεται στη βιωματική εκπαίδευση, το παιδί, έχοντας μεγαλώσει πλέον, θέλει να εξερευνήσει με περισσότερη λεπτομέρεια τον κόσμο γύρω του. Αυτή η εξερεύνηση γίνεται πιο ενδιαφέρουσα παίζοντας με τις αισθήσεις, τα χρώματα, τα υλικά και την ανάμειξή τους. Πλέον το παιχνίδι κατέχει ένα σημαντικό ρόλο στην γενικότερη ανάπτυξή του!

Το Messy ή το Sensory Play μπορεί να συνεισφέρει στην ανάπτυξη ενός παιδιού σε πολλά επίπεδα. Αυτός ο τύπος δημιουργικού παιχνιδιού- βιωματικής εκπαίδευσης δίνει στα παιδιά ατελείωτους τρόπους να εξελιχθούν και να μάθουν. Πως;

29542688_843083869171873_5942280704692475605_nΤο αισθητηριακό παιχνίδι βοηθάει στη δημιουργία νευρικών συνδέσεων οι οποίες υποστηρίζουν τη σκέψη, τη γνώση και τη δημιουργικότητα. Το αισθητηριακό παιχνίδι συμβάλλει στην γλωσσική ανάπτυξη, στις λεπτές ή αδρές κινητικές δεξιότητες, στην ανάπτυξη του συλλογισμού και την επίλυση προβλημάτων, 51730711_1056387837841474_2950427337310601216_nκαθώς επίσης και στις κοινωνικές συναναστροφές. Τα παιδιά θα βιώσουν πολλές καταστάσεις μέσα από τις οποίες θα αναπτύξουν τις λεπτές κινητικές τους δεξιότητες όπως για παράδειγμα  στύβοντας και ζουλώντας, εμπειρίες που μπορούν να βοηθηθούν ώστε να αναπτυχθούν οι ικανότητες προγραφής. Υπάρχει επίσης δυνατότητα για την ανάπτυξη πρώιμης μαθηματικής σκέψης συζητώντας για το μέγεθος, το σχήμα, το ύψος, το βάρος, το μέτρημα και την συλλογή διάφορων αντικειμένων. Τέλος, υπάρχουν ατελείωτες ευκαιρίες για πρώιμα επιστημονικά πειράματα μέσα από ανάμειξη, διάλυση, διαφορετικές θερμοκρασίες και διαφορετικές υφές.

Αυτές οι «messy» δραστηριότητες είναι καταπληκτικές για ενθάρρυνση και χρήση ενός ευρέως φάσματος λεξιλογίου. Χρησιμοποιώντας καθημερινή γλώσσα για να ονομάσει κανείς κοινά αντικείμενα αλλά  και δημιουργική γλώσσα χρησιμοποιώντας επίθετα για να περιγράψει  τι συμβαίνει γύρω τους, θα τα βοηθήσει ώστε να αποκτήσουν πρώιμη παιδεία και δημιουργική γραφή αργότερα στο σχολείο. IMG_2976

Είναι γνωστό ότι ο εγκέφαλος είναι  πιο προσαρμόσιμος και ευαίσθητος όταν είμαστε νέοι. Έτσι έχουμε την ικανότητα μεγαλύτερης φαντασίας και  δημιουργικότητας με νέες και διαφορετικές εμπειρίες. Η δημιουργικότητα οδηγεί στην καινοτομία και στην επίλυση των προβλημάτων. Το οποίο σημαίνει, ότι το messy play παίζει καίριο ρόλο στην ανάπτυξη του εγκεφάλου στα πρώτα χρόνια της παιδικής τους ζωής.

29570661_844922025654724_4051272985403438541_nΟι διερευνητικές μελέτες δείχνουν μια πτώση της δημιουργικότητας στα νεαρά παιδιά από την δεκαετία του 1990. Η έκθεση των παιδιών σε ευκαιρίες αισθητηριακών παιχνιδιών μειώνεται. Τα μικρά μας έχουν την τάση να περνάνε λιγότερο χρόνο έξω από το σπίτι σε σύγκριση με τις παλαιότερες γενιές, και ο χρόνος τους εντός του σπιτιού συχνά μονοπωλείται από την τηλεόραση, το παίξιμο με κονσόλες, τα iPad ή δραστηριότητες που ασκούν τις ακαδημαϊκές τους ικανότητες παρά  καλλιεργούν σημαντικές δεξιότητες του δημιουργικού παιχνιδιού.

Το messy play δεν επικεντρώνεται στο να παράξει κάτι συγκεκριμένο, έτσι δίνει στο παιδί την ελευθερία να εξερευνήσει πολλές άλλες προοπτικές. Αυτή η αίσθηση του ελεύθερου παιχνιδιού βοηθάει ώστε τα παιδιά να αναπτύξουν αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση. Το sensory ή το messy play δίνουν την δυνατότητα στο παιδί να αναπτύξει την αίσθηση του ελέγχου, αφού δεν υπάρχει σωστός ή λάθος τρόπος για να παίξει ή να δημιουργήσει.

Ο ρόλος του ενήλικα είναι εξίσου πάρα πολύ σημαντικός σε αυτές τις συνεδρίες, καθώς τα παιδιά πρέπει να νιώθουν IMG_1412ότι έχουν τον χρόνο και την ελευθερία να δημιουργήσουν και να εξερευνήσουν. Τα πιο μικρά παιδιά θα ψάξουν για καθοδήγηση και στήριξη. Η αντίδρασή σας στην αίσθηση της λάσπης ή της ζύμης μπροστά στο παιδί σας να ξέρετε ότι θα το επηρεάσει οπότε να είστε γενναίοι και να το διασκεδάσετε!

Μέσα από αυτές τις δραστηριότητες το παιδί σας θα μάθει να μοιράζεται, να περιμένει τηνIMG_2620 σειρά του, να κοινωνικοποιείται και να κάνει φίλους. Έχουμε σχεδιάσει έτσι τα μαθήματά μας στα Active Babies & kids  ώστε να εμπλέξουμε το παιδί σας αλλά και εσάς και να του δώσουμε την ευκαιρία να δοκιμάσει κάποια διαφορετικά πράγματα που πιθανά να μην έχει την δυνατότητα να το κάνει στο σπίτι σας, για πολλούς λόγους. Μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος μέχρι το παιδί να νιώσει άνετα με το messy play, αλλά τα πλεονεκτήματα που προσφέρει το παιχνίδι αυτό πραγματικά αξίζουν. Το παιδί σας είναι σίγουρο ότι  θα ευχαριστηθεί το παιχνίδι αυτό στο μέλλον, αν δεν το κάνει ήδη!!!

Μην περιμένετε λοιπόν να μεγαλώσει λιγάκι για να αρχίσετε τις δραστηριότητες μαζί του. Όσο πιο σύντομα του δώσετε τα ερεθίσματα που χρειάζεται για να αναπτυχθεί σωστά, τόσο πιο γρήγορα θα δείτε τα αποτελέσματα που θα σας εκπλήξουν!!!

 

Πηγή: http://messitup.co.nz/why-bother

Leave a Comment