Νοηματική Βρεφών. Επικοινωνήστε με το μωρό σας από πολύ νωρίς!

νοηματική 1

Νοηματική Βρεφών. Επικοινωνήστε με το μωρό σας από πολύ νωρίς!

Τι είναι η Νοηματική βρεφών;
Είναι εβδομαδιαίες μουσικές ομάδες για παιδάκια (που έχουν την ικανότητα ακοής) ηλικίας 6 μηνών και άνω στις οποίες οι γονείς μαθαίνουν έναν συναρπαστικό τρόπο να ενθαρρύνουν την επικοινωνία τους με το μωρό τους, πριν εκείνο είναι σε θέση να μιλήσει. Καθώς απολαμβάνουν τραγούδια και μουσικές δραστηριότητες με τα παιδιά τους οι γονείς μαθαίνουν έναν εύρος από απλά παιδικά νοήματα.
Μεταξύ 9-18 μηνών τα μωρά χρησιμοποιούν ένα συνδυασμό από χειρονομίες και ήχους στην προσπάθειά τους να εκφράσουν αυτό που θέλουν και να γίνουν κατανοητά από τους ενήλικες. Για παράδειγμα τα μωρά μπορούν να δείξουν, να κουνήσουν το κεφάλι για το “όχι” ή να γνέψουν “αντίο”. Με το να εισάγετε κάποια επιπλέον νεύματα σε αυτό το στάδιο, θα βοηθήσετε, θα στηρίξετε και θα ενισχύσετε την φυσική ανάπτυξη της δεξιότητας ομιλίας του μωρού σας.
νοηματικη 2
Τα επιπλέον αυτά νεύματα ονομάζουμε “Νοηματική των βρεφών” ή Baby Sign.
Η νοηματική είναι εύκολη και διασκεδαστική και δίνει την ευκαιρία στο παιδάκι που δεν μιλάει ακόμη, να επικοινωνήσει με επιτυχία και λιγότερη απογοήτευση σ’ αυτό το πρώιμο στάδιο.
Οι ειδικοί στην Ανάπτυξη των παιδιών συμφωνούν ότι ένα πλούσιο και εκφραστικό λεξιλόγιο σε νεαρή ηλικία, δεν μπορεί να επιτευχθεί απλώς με το να ακούν τα παιδιά την συνομιλία των ενηλίκων. Τα μωρά χρειάζεται να ακούν λέξεις που σχετίζονται άμεσα με τον δικό τους κόσμο και τι εκείνα βλέπουν και χρειάζονται, και πρέπει να επαναλαμβάνονται αυτά ξανά και ξανά. Η νοηματική δίνει την δυνατότητα στα μωρά να δουν, όπως επίσης και να ακούσουν λεξούλες που τους προκαλούν ενδιαφέρον, ότι καλύτερο για να τις απορροφήσουν και να τις απομνημονεύσουν!

 

“Ποια είναι τα οφέλη της Νοηματικής;”
Η νοηματική επιτρέπει στο μωρό σας να:
  • Επικοινωνεί μαζί σας με έναν τρόπο που διαφορετικά δεν θα ήταν εφικτό.
  • Διασκεδάζει, ενισχύει το λεξιλόγιό του και την δεξιότητα κατανόησης
  • Εξαλείφει τα συναισθήματα απογοήτευσης και σύγχυσης στο προ-λεκτικό στάδιο ανάπτυξης
  • Νοιώθει αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση με το να γίνεται απόλυτα κατανοητό.
Η νοηματική βοηθάει εσάς να:
  • Τραβήξτε την προσοχή του μωρού σας στις λέξεις κλειδιά μιας πρότασης, βοηθώντας το να τις αναγνωρίσει και να τις κατανοήσει σε ένα πολύ πρώιμο στάδιο.
  • Μιλάτε πιο αργά ώστε το μωρό σας να μπορεί να επικεντρωθεί στο τι λέτε.
  • Τονώνετε την πνευματική ανάπτυξη του παιδιού σας.
  • Ενισχύεται την σχέση σας με το παιδί σας

 

“Ποια είναι η προσέγγιση της νοηματικής;”
Όλοι γνωρίζουμε ότι τα παιδικά ποιηματάκια και τραγουδάκια είναι πολύ διασκεδαστικά, όμως οι μουσικές δραστηριότητες μπορούν εξίσου να ενισχύσουν την γλωσσική ανάπτυξη, την μνήμη και την ικανότητα συγκέντρωσης και προσοχής.
Οι τάξεις μας συνδυάζουν τα οφέλη της μουσικής και νοηματικής παράλληλα. Τα μωρά απολαμβάνουν την μουσική ενόσω εσείς μαθαίνετε τα νεύματα. Τα μαθήματα είναι διαδραστικά και διασκεδαστικά, με τραγούδια και νοήματα σχετικά με τις καθημερινές δραστηριότητες του παιδιού πλαισιωμένα με αντικείμενα που τραβούν την προσοχή και το ενδιαφέρον του παιδιού όπως ζώα, οχήματα κα..νοηματική3
Το πώς θα χρησιμοποιήστε τη νοηματική εξαρτάται από εσάς. Κάποιοι γονείς επιλέγουν να επικεντρωθούν στα πιο χρήσιμα νοήματα όπως βοήθεια, διψάω, χρειάζομαι αλλαγή πάνας, πεινάω κ.α. ώστε να γίνει η ζωή όλων λίγο πιο εύκολη!
Άλλοι αποφασίζουν να χρησιμοποιούν όλο το εύρος των νοημάτων που μαθαίνουν και απολαμβάνουν μια πιο ολοκληρωμένη επικοινωνία με τα μωρά τους.

 

“Πότε το μωρό μου θα μπορεί να μάθει νοηματική?”
Από την ηλικία των 6-8 μηνών τα παιδιά είναι απίστευτα δεκτικά στη γλώσσα. Μπορείτε να αρχίσετε να δείχνετε κάποιες βασικές λέξεις κλειδιά από αυτή την ηλικία κιόλας. Θα εκπλαγείτε από το πόσα πολλά θα μπορεί το μωρό σας να σας πει, πριν ακόμα μπορέσει να μιλήσει!!!

Leave a Comment